Uw tuinhout beitsen !

 

"Het beitsen van uw tuinhout kan natuurlijk bijna het hele jaar door". Helemaal waar natuurlijk, echter zijn er bepaalde  periodes in het jaar die meer geschikt zijn voor het behandelen van uw tuinhout dan andere periodes. U verwacht het wellicht al, de meest geschikte tijd van het jaar is het voorjaar. Eigenlijk het begin van het voorjaar, eind maart en april. Graag leggen we u uit waarom juist deze tijd van het jaar het meest geschikt is. 

Waarom uw tuinhout beitsen?

Er zijn 2 hele belangrijke redenen om uw houten constructies in de tuin te behandelen met een beits. Ten eerste zorgt het voor bescherming. Hout dat gebeitst is gaat simpelweg langer mee en blijft er langer mooi uit zien. U hoeft dus minder snel het hout te vervangen en kunt langer geniet van uw tuinhuis, overkapping, schutting, hek of ander hout. Het biedt zowel bescherming tegen vocht als tegen zonlicht. Zonlicht zorgt voor lelijke vergrijzing en vlekken op het hout, terwijl water zorgt voor houtrot, schimmel en vochtplekken. Dit alles is dus te voorkomen met een goede beits!

De tweede reden om te gaan beitsen in het voorjaar is, dat een gebeitste schutting of bijvoorbeeld tuinhuis er gewoon prachtig uit ziet! De mooiste kleuren zijn mogelijk, zowel dekkend als transparant. Voor een mooie tuin waar u volop kunt genieten van de zomer, is beitsen dus een absolute must!

 

 

Wanneer kan ik het beste gaan beitsen?

Beitsen in de tuin is een klus die alleen gedaan kan worden onder de juiste omstandigheden. De belangrijkste factoren zijn: 

  • De juiste temperatuur (afhankelijk van het product meestal tussen 12 en 22 graden)
  • Droog weer
  • Mate van zonlicht (wanneer de zon te veel op de beits schijnt kan het te snel drogen)

 

 

Zoals u zelf begrijpt, betekent dit dat het voorjaar een perfect moment is qua weersomstandigheden om bezig te gaan met de klus. Daarnaast heeft het nog een groot voordeel om het vroeg in het jaar te gaan doen. Zo is het hout beschermd en ziet het er netjes uit voordat de mooiste dagen van het jaar komen. Dit betekend dat het minder last zal krijgen van zonlicht, een echte vijand van tuinhout. Daarnaast zorgt het er simpelweg voor, dat uw tuin er mooi en netjes uit ziet in de maanden dat u het meeste buiten bent. Want zeg nou zelf. Een mooi gebeitste schutting, tuinhout of overkapping ziet er ook gewoon prachtig uit!